Manufaktura DEC z Karszyna i Fisch Net z Wojnowa z certyfikatem produktu "czapki"!

Niezwykle miło nam poinformować, że przedsiębiorcy z Gminy Kargowa, tj. Manufaktura DEC z Karszyna i Fisch Net z Wojnowa odebrali od  Marszałka Stanisława Tomczyszyna certyfikat i tablicę Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

Województwo lubuskie, jako 11. region w Polsce i 47. w Europie, przystąpiło do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, które zajmuje się promocją rozwoju tradycyjnej i nowoczesnej żywności opartej na lokalnych surowcach.  Wszystko po to, aby turyści jak i mieszkańcy mieli dostęp do żywności produkowanej i przetwarzanej na bazie lokalnych i regionalnych surowców na terenie całej Europy. Głównym zadaniem Sieci Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego  jest promowanie produktów w skali regionu i Europy.

Pan Mirosław Dec z Manufaktury DEC, otrzymał certyfikat za  produkty z dzika, jelenia, sarny czy mangalicy za pomocą staropolskich receptur.

Państwo Małgorzata i Grzegorz Koza Fisch-Net z Wojnowa otrzymali certyfikat za niezwykle smaczny paprykarz wojnowski,  pierogi rybne, wojnowską rybę na kwaśno, wędzone karpie, którymi zachwycał się m. in. Robert Makłowicz, który w jednej ze swoich kulinarnych podróży, odwiedził gospodarstwo Fisch-Net i przygotował tradycyjne danie rybackie - węgorza parowanego.

Państwu Mirosławowi i Magdalenie Dec oraz Małgorzacie i Grzegorzowi Koza dziękujemy za promowanie postaw przedsiębiorczych, dzięki którym następuje rozwój naszego regionu, a także budowany jest pozytywny wizerunek naszej Gminy. Nagroda ta powinna mobilizować mieszkańców do pracy na rzecz inwestowania w swoim regionie oraz motywować mieszkańców do podejmowania aktywności gospodarczej.

Życzymy dalszych sukcesów!

htps://lubuskie.pl/wiadomosci/16221/pierwsze-produkty-z-czapka?fbclid=IwAR3gOj9SBUxPcIuw41WiNHhc-ZkPfrjMCkdDqWyMJCrT3WhpUFzwL5DWe3A